ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Alba Iulia

Copilărie binecuvântată, într-o vacanță activă - în parohiile ortodoxe Ighiu și Ighiel

Galerie foto

    Joi, 30 august a.c, s-a încheiat prima ediție a proiectului ”Lumea minunată a copilăriei-Copilărie binecuvântată, într-o vacanță activă” din comuna Ighiu, acesta fiind rodul unei frumoase colaborări între Parohiile Ortodoxe Ighiu și Ighiel, Primăria și Consiliul Local Ighiu precum și Biblioteca Comunală și Centrul de Informare Turistică Ighiu.
    Copilașii din comună, în număr de 80, începând cu data de 3 iulie, au demonstrat că se mai poate trăi frumos, lăsând pentru câteva ore pe săptămână "ecranele". Aceștia au învățat să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună.
    Experienţele de grup au închegat prietenii, au dărîmat barierele prejudecăţilor și au dat naştere la solidarităţi şi adaptări la situaţii sociale în miniatură.
    Se constată că vacanța de vară este perioada în care copii au cel mai mult timp liber și nu știu să-l gestioneze în folosul lor. Astfel prin intermediul acestui proiect s-a creat un spațiu în care participanții au descoperit, prin intermediul activităților cultural-religioase: valorile tradiționale, morale și spirituale.
    Prin desfășurarea acestei școli de vară, copiii au avut parte de activități din cele mai diverse: au admirat minunatele peisaje din această zonă prin drumețiile efectuate; au călătorit cu trenul la mănăstirea ”Buna vestire” Pătrângeni; au învățat cât de importantă este igiena corectă a dinților de la Ana Emilia Constantin, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, secția stomatologie; și-au impartasit emotiile, sentimentele și trăirile, dar au si înțeles mai bine ce sunt microbii si cat de importanta este igiena de la doamnele: Nicoleta Burnete -psiholog si Delia Florea-asist.med. comunitar; au descoperit noțiuni esențiale de acordare a primului ajutor de la echipajul de pe ambulanța de la Crucea Rosie Alba.
    Printre activități s-a numărat și pictura pe sticlă - ”Icoana-fereastră spre cer”. Copilașii au reușit să-și îmbunătățească performanţele artistico – plastice prin însuşirea unor tehnici noi şi variate, dar și să-și cultive respectul faţă de tradiţiile locale şi naţionale. Expoziția de icoane, făcute din dragoste de Dumnezeu, a putut fi admirată timp de 2 săptămâni în incinta primăriei.
    Nu au lipsit jocurile, bălăceala la piscina Hanului Sf. Gheorghe din Ighiu, muzica (chiar și cea clasică pe fondul căreia au efectuat percuție corporală), pricesnele, pe care le-au transmis cu căldură enoriașilor aflați în biserica ”Cuvioasa Parascheva” din Ighiu.
    În ultima săptămână din cadrul școlii de vară participanții au avut parte de multe surprize. Au descoperit viața și minunile Sf.Ghelasie de la Râmeț prin excursia organizată la mănăstirea Râmeț. De asemenea au aflat lucruri noi și interesante prin vizitarea Muzeului de științe ale naturii din orașul Aiud.
    Ultima zi din cadrul acestui proiect a fost una frumoasă cum alta nu a fost…..Aceasta a culminat cu un concurs de biciclete care a fost mai mult decat o competiție, a fost o stare de spirit...Cu totii s-au bucurat de un eveniment cu totul si cu totul special. Toti participantii au fost răsplătiți cu premii si diplome prin purtarea de grijă a dlui primar si a consiliului local.
    Explozia de veselie, buna dispozitie, spontaneitatea, solidaritatea, comunicarea, bucuria de a fi - sunt puținele cuvinte care descriu întreaga vacanță. Cu siguranță, a fost o vară de neuitat care va fi păstrată în cufărul nepretuitelor amintiri!!
    ”Viaţa este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu”!
Cristina Zamora