ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Alba Iulia

Școala de Vară „Bucuria Vacanței”, în parohia Galda de jos

Galerie foto

    În perioada 1-19 august 2018 în Parohia Ortodoxă Galda de Jos s-a desfășurat a II-a ediție a Școlii de Vară ”Bucuria Vacanței”. Prin bunăvoința câtorva voluntari – animatori, profesori, etc.– o parte din elevii localității noastre au petrecut după-amiezi frumoase în incinta Grădiniței din localitate. Timp de 4 zile pe săptămână ei au avut ocazia de a experimenta prin sport, jocuri de echipă, istorisiri din lumea credinței, creații hand-made, bucuria unui timp al comuniunii și al unor activități relaxante. Mulțumită profesoarei Cristea Marinela, engleza distractivă a fost inclusă din nou programul proiectului, iar unele lucruri noi despre caracterul și sufletul omului au aflat copiii prin intermediul d-nei Zamora Cristina de la Ighiel.
    La Museikon elevii au fost purtați prin fascinanta lume a icoanei transilvane de către d-na Ana Dumitran iar la Parcul de Aventură Dynamis au avut experiențe palpitante ”pe cabluri și prin copaci”. Împreună cu Alexandra Muntean au reușit să decoreze chipuri sfinte cu semințe felurite, iar împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie Alba Iulia au exersat noțiuni și practici de prim-ajutor. Aproape fiecare zi de activitate a fost garnisită cu volei, minifotbal și nenumărate alte jocuri, atent supravegheate de Scrob Elena, Mătărângă Andrei, Plămadă Ana și câțiva adolescenți din grupul elevilor. Pe parcursul activitățior am găsit timp să urcăm la biserica-monument istoric din localitate pentru a citi împreună Paraclisul Maicii Domnului.
    Un amănunt important și inedit pentru acest an îl reprezintă proiectul Galda-Folk, inițiat de Matei Sorina împreună cu un grup de cca. 13 elevi din localitate. După aproape un an de repetiții vocale și la chitară, acest grup are deja o suită de cântece și o mulțime de participări la hramuri, evenimente pe plan local, dar și în Alba Iulia, unde au fost aplaudați la scenă deschisă. Ca o apreciere pentru frumoasa activitate, parohia noastră i-a răsplătit cu o excursie de 2 zile la Salina Turda, Sărmașu și Complexul Weekend Tg. Mureș; transportul elevilor a fost posibil prin bunăvoința d-lui Borza Florin care și în acest caz ca și în multe alte rânduri ne-a asigurat mijloc de transport gratuit. Tot împreună cu o parte din adolescenții localității în data de 21 iulie am inițiat o excursie pe biciclete la Întregalde.
    Cu speranța că proiectul va fi reluat în fiecare an cu activități și mai antrenante, adresez mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a Școlii de Vară, părinților care ne-au susținut, Primăriei și Școlii din Galda de Jos. Dumnezeu să răsplătească însutit gândul și fapta bună a fiecăruia dintre noi!


Preot Benone Scrob